Składniki :
kostka masła
200g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2,5 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao ciemnego
pół paczki płatków migdałowych
1,5 tabliczki mlecznej czekolady pokrojonej w drobne kostki
Miękkie masło miksujemy z jajkami, ekstraktem i cukrem. Wszystkie suche składniki mieszamy w osobnym naczyniu razem i wsypujemy do zmiksowanej masy. Mieszamy i ugniatamy do połączenia składników ( krótko). Na koniec dodajemy migdałowe płatki i posiekaną czekoladę. Układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy ręką. Odległość miedzy ciastkami około 5 cm ponieważ sporo urosną.Piec w 170 st.C przez 10 min.
Jak zauważyliście jestem miłośniczką czekoladowych wypieków, wręcz uwielbiam je, dlatego też często sama coś wymyślam. Nie zawsze chce się biec do sklepu po potrzebne produkty na ciasto z przepisu dlatego często robię z tego co mam. Ciastka są słodkie rozpływające się w ustach głęboko czekoladowe z nutą migdałową. Polecam na chandrę gdy na dworze taka okropna pogoda.
Życzę smacznego :)