Składniki
- 2 kg dyni
- 350-450 g cukru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru z wanilią ( ja przygotowuję to sama ścieram laskę wanilii do słoiczka z drobnym cukrem wymieszać i zostawić na dwa dni)
- dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Nakładam do gorących, wyparzonych słoików. Ja słoiki zawsze „wyparzam” w piekarniku nastawionym do 100°C przez kilkanaście minut.
Po nałożeniu dżemu czyszczę rant słoików spirytusem, zakręcam i wstawiam do piekarnika ustawionego na 80 stopni i pasteryzuję 60 min.. Smacznego.Wybaczcie że bez zdjęć ale mój dziadziuś tego nie udźwignie :) Pozdrawiam i miłego weekedu życzę.
Ps. cieszę się, że do wielu osób paczki doszły nie uszkodzone jednak te osoby które otrzymały zniszczone słoiczki czy wiklinowe ozdoby prześlę jak najszybciej będę mogła nowe.
Wielkie dzięki za dżemik, był pyszny, a przepis przyda się. Jak masz dostęp do pigwy, to spróbuj z nią zrobić - jadłam i też mi smakował.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Moniko! Dżemik dzisiaj doleciał:)słoiczek się trochę otworzył ,ale wymyłam i wysuszyłam i jest ok.Nikomu nie pozwalam wyjadać dżemiku:)Muszę się nacieszyć ślicznym słoiczkiem z dżemikiem i ślicznym koszyczkiem:))))Czy mogłabyś przesłać mi na maila adresik bo boje się ,że coś przekręce a tak paczuszka poleci już w przyszłym tygodniu do Ciebie.:DDDDDDD Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńWitaj Monika
OdpowiedzUsuńWczoraj otrzymalam dżemik cały i pięknie opakowany. Pomysł z papierową wikliną jest super-dzięki niej nic sie nie potłukło:)) Muszę sobie zrobić kilka słoiczków bo smakuje wybornie:)) Mam wyrzuty sumienia,że sie tak napracowałaś.
pozdrawiam i bardzo dziękuję:))
U nas zawartość przesyłki już nikła:-))) Bo to co dobre zawsze zbyt szybko się kończy...
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Asia
muszę zrobić sama ,dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńFajnie że natrafiłam na ten przepis. Wzmiankę o nim widziałam chyba na kozolinie. Ja mam pytanie, jakiej dyni najczęściej używasz do swoich dżemów, bo są różne odmiany, jakieś olbrzymie, melonowe itd. Czy to ma jakieś znaczenie, poza smakiem?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)