środa, 25 stycznia 2012

Pieczenie chleba na zakwasie. Krok po kroku

Zakwas do chleba gotowy :) Dochodził do siebie 4 dni codziennie dokarmiany ....


Teraz tylko zaczyn na noc i jutro wyrabianie. Ciasto chlebowe ma to do siebie że lubi jak się je "pieści" więc wyrabianie przez 30 minut bez przerwy czasem mnie zniechęca,ale w tym czasie można  parę spraw przemyśleć :D Jutro znów rozniesie się po domu ten piekny zapach a ja znów się rozmarzę...

Przepis na Zakwas:
pół szklanki wody letniej mieszamy z połową szklanki mąki razowej pszenno-żytniej chlebowej.
Używam tylko tej mąki na zakwas gdyż próbowałam wszystkich innych i zakwas się albo psuł lub po prostu okrutnie śmierdział

Mieszamy mąkę z wodą w słoiku litrowym dokładnie aż wyjdzie nam masa podobna do konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy folią i odstawiamy w cieple miejsce, ja trzymam na kaloryferze. Codziennie dokarmiać zakwas taka samą proporcją ( pół szklanki wody i mąki) po 4 dniach zakwas gotowy. W sytuacji gdy na zakwasie pojawi się pleśń lub zakwas będzie pachniał naprawdę okrutnie zakwas trzeba wylać i zrobić nowy. Choć mi się to z tą mąką nigdy nie zdarzyło
A o to zaczyn :) Ustawiam go w najcieplejszym miejscu w domu owijam folią a jutro będzie go pełna misa :)
Jutro podam przepis na chlebek i dodam kilka zdjęć tej upieczonej piękności szkoda, że nie mogę przesłać wam zapachu ....

1 komentarz:

  1. Widzę że Ciebie tez wzięło na robienie chleba, żytniego. Ja powoli dochodzę do perfekcji latem upiecz go na liściu chrzanu, bezcenny smak i zapach;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.