Kabaczek marynowany:
Składniki:
- kabaczek
- 2-3 ząbki czosnku
- koper
- korzeń chrzanu
Zalewa:
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zalewy: w garnuszku gotujemy wodę, wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie, następnie pieprz, ocet, cukier i sól. Doprowadzamy zalewę do wrzenia. Teraz myjemy i kroimy kabaczka. Układamy go w słoiku razem z kawałkiem korzenia chrzanu, koprem i czosnkiem.Zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy.
:) Pozdrawiam
Zaczynamy od zalewy: w garnuszku gotujemy wodę, wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie, następnie pieprz, ocet, cukier i sól. Doprowadzamy zalewę do wrzenia. Teraz myjemy i kroimy kabaczka. Układamy go w słoiku razem z kawałkiem korzenia chrzanu, koprem i czosnkiem.Zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy.
:) Pozdrawiam
praca wre :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Moniko a zasypuj nas postami, zasypuj. Bardzo lubie do ciebie zaglądać. Jest tutaj tak sielsko :) A jak marynujesz kabaczki czy cukienie w plastrach? Może podzielisz sie kiedys przepisem? ja tez zaczynam juz zbior cukini :)
OdpowiedzUsuńOstro zabrałaś się do pracy od poniedziałku.Zima długa więc warto mieć zaopatrzoną piwniczkę we własne przetwory.
OdpowiedzUsuńserdecznie pozdrawiam
a pisz jak najwięcej..z ogromną przyjemnością czytam Twoje wpisy..praca wre..i dobrze..moja mamuśka zawsze mówi jak robimy zapasy :"zima zapyta się gdzie było lato"..pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmyślę, że skorzystam bo takiego przepisu nie miałam ...
OdpowiedzUsuńPolecam cukinię lub ogórki w zalewie miodowo-musztardowej(u mnie na blogu jest przepis) oraz mizerię słodko-pikantną :) Wspaniałe rzeczy!
OdpowiedzUsuń