wtorek, 24 lipca 2012

Słoikowo (z przepisem)

Zasypuję Was moimi postami ale w sumie czemu nie ?/ ;) Zaczął się okres na robienie weków.... ja siedzę teraz w kabaczkach i ogórkach. Bardzo lubię dodawać do kiszonych ogórków liście wiśni :) Kabaczki marynuję w plastrach także lekko gotuję w kostkach i zamrażam gdyby przyszła chęć na leczo zimą ;)



Kabaczek marynowany:
Składniki:
- kabaczek
- 2-3 ząbki czosnku
- koper
- korzeń chrzanu
Zalewa:
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zalewy: w garnuszku gotujemy wodę, wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie, następnie pieprz, ocet, cukier i sól. Doprowadzamy zalewę do wrzenia. Teraz myjemy i kroimy kabaczka. Układamy go w słoiku razem z kawałkiem korzenia chrzanu, koprem i czosnkiem.Zalewę wlewamy do słoików i pasteryzujemy.

:) Pozdrawiam

6 komentarzy:

  1. Moniko a zasypuj nas postami, zasypuj. Bardzo lubie do ciebie zaglądać. Jest tutaj tak sielsko :) A jak marynujesz kabaczki czy cukienie w plastrach? Może podzielisz sie kiedys przepisem? ja tez zaczynam juz zbior cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostro zabrałaś się do pracy od poniedziałku.Zima długa więc warto mieć zaopatrzoną piwniczkę we własne przetwory.
    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a pisz jak najwięcej..z ogromną przyjemnością czytam Twoje wpisy..praca wre..i dobrze..moja mamuśka zawsze mówi jak robimy zapasy :"zima zapyta się gdzie było lato"..pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że skorzystam bo takiego przepisu nie miałam ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam cukinię lub ogórki w zalewie miodowo-musztardowej(u mnie na blogu jest przepis) oraz mizerię słodko-pikantną :) Wspaniałe rzeczy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.