niedziela, 29 lipca 2012

Ciężka praca sie opłaca

Na gospodarstwie każdy ma swoje obowiązki. Czym ja się zajmuje dobrze już wiecie, za to mój ślubny prac ma nie mało. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to moja winna ale jeśli on godzi się na moje szalone pomysły ? :) Co ja wam będę opowiadać wystarczy spojrzeć na zdjęcia ...




Dziś niedziela, dzień szczerego lenistwa ... choć nie dla mnie jak zawsze trzeba ugotować obiad i oczywiście dalsza praca ze słoikami. Robię ogórki inaczej niż zwykle się robi. W sosie ketchupowym. O to przepis dla zainteresowanych


Składniki:

3 kg ogórków gruntowych

Zalewa:

3 szklanki wody,
3/4 szklanka octu,
3/4 szklanki cukru,
8 łyżek pikantnego keczupu,
3 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz.

Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w plastry grubości 0,5 cm lub paski. Solimy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ogórki układamy w słoikach i do każdego dodajemy przyprawy:
liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

3 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, octem i łyżką soli. Po przestudzeniu dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut.
Ja pasteryzuje w piekarniku, wstawiam słoiki do zimnego piekarnika nastawiam piekarnik od góry i dołu na 130 C i pasteryzuję 60 min.




3 komentarze:

  1. a ja się obijam ... może nie do końca ale aktywność spadła bo gorąco strasznie !
    mój M też nie nadąża za moimi pomysłami ... hihi
    miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  2. Obieramy ze skórki? Ale te w słoikach są ze skórką?
    Można ze skórką? Mniej roboty by było :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest główny przepis ja nie obieram ze skórki i kroje na cztery zamiast na plastry. Smakują o wiele lepiej w takiej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.