wtorek, 31 lipca 2012

Serowo mi

Wczoraj mieli przyjechać goście niestety coś im wypadło i goście nie przyjechali. Troszkę stracili bo przygotowałam pierogi ruskie, sernik i dwa rodzaje sera. Miało być serowo w towarzystwie... jest serowo w samotności po rodzinnemu. Sernik to specjalność rodzinna, pewnie ktoś zna taki przepis ale dla nas jest on wyjątkowy i nie robimy innego tylko ten.Jest puszysty i lekki w sam raz do kawy.

Przepis

Składniki na ciasto:
25 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany wiejskiej
10 dkg margaryny miękkiej

Zagnieść składniki w jednolite ciasto i wyłożyć na brytfannę wyłożoną folią aluminiową

Masa serowa:

1 kg sera białego przekręconego
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 jaja całe + 4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe z cukrem

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i budynie rozpuszczone w mleku. Miksować. Na koniec dodać olej. Wszystko miksować chwilkę. Wylać masę na ciasto. Piec 45 min w 200 st. C.
Gdy ciasto będzie prawie gotowe wylać na ciasto ubita piane z białek z 4 łyżkami cukru. Piec 10 min.

Wiórki:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
10 dkg wiórek kokosowych

Podsmażyć na patelni wszystko razem aż się zarumieni na złoto. Wyłożyć jeszcze na gorące ciasto.



5 komentarzy:

  1. nie przepadałam nigdy za sernikami ale od czasu jak byłam w ciąży z Zosią pozmieniało mi się i uwielbiam SERNIKI!!! Twój przepis zaraz sobie przepiszę :) wygląda niesamowicie apetycznie...a o pierogach ruskich szkoda, że wspomniałaś bo na nie to łasuch jestem!!! i tylko smaka narobiłaś ;)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj:)
    sernik wygląda pysznie..pierogi również...uwielbiam sernik i pierogi.a że goście nie dotarły..to ich strata,bo serniczek musiał być przepyszny;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetytu mi narobiłaś.Dawno nic nie piekłam,ale chyba będę musiała sie zmobilizować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten sernik pod nazwa "sernik z rosa",ale twoj ma dodatkowo pyszna kolderke z kokosu.Jest pyszny i chyba sie znow na niego skusze!?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz.