Ja jutro mam zamiar robić przecier pomidorowy na zimę, ogórki z chili (polecam!!!!) a w tygodniu leczo (tylko bez kiełbaski, którą wkroję jak otworzę słoik w jakiś zimowy dzień):))
a to ja ci pomogę i podam kilka przepisów :) Cukinia kwaszona: cukinia suche łodygo kopru z nasionami czosnek 3-4 dag soli na 1 litr wody, 1 łyżeczka cukru pokroić cukinie i ułożyć w słupki w słoikach.dodać po 2-3 ząbki czosnku gałązkę kopru. Zagotować wodę z sola i cukrem, przestudzić po czym napełnić słoje, zostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.Pasteryzować po 2-3 dniach 20 min.
Kabaczki pasteryzowane: 1 kg obranych i oczyszczonych kabaczków 3 żabki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru kilkanaście ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 szkl. wody Kabaczka pokroić w kostkę lub słupki ułożyć w słojach przesypać pokrojonym czosnkiem i pieprzem. Zagotować zalewę gorąca zalać słoiki.pasteryzować 30 min w temperaturze 95 stopni. Ja także kroje w kostkę i wrzucam na 5 min do wrzącej gotującej się wody. Wyciągam z wody studzę i zamrażam jakby zachciało się leczo zima :)
Moniko a mam takie drobne pytanie.... czy Ty wogóle spisz? :) No może czasem sobie drzemniesz nad słoiczkiem ogórków? No pewnie zima to dla Ciebie nie fajna pora bo masz mniej pracy :)
Dokładnie zima to dla mnie czas bezczynności ale wtedy wypełniam sobie prace np. haftuje, szyję pościel lub reperuję, wpadam w szaleństwo wypieków itp :) zawsze znajdę pracę :) ostatnio słoiki robiłam do 5 rano spałam 2 godzinki i znów do pracy. Czas letni staram się wypełnić do końca tak by zimą czuć radość z odpoczynku :)
Ja jutro mam zamiar robić przecier pomidorowy na zimę, ogórki z chili (polecam!!!!) a w tygodniu leczo (tylko bez kiełbaski, którą wkroję jak otworzę słoik w jakiś zimowy dzień):))
OdpowiedzUsuńteż robię ogórki z chili :)
UsuńA jaki sprawdzony przepis macie na ogórki z chili????
OdpowiedzUsuńNie wiem jak robi kasia ale ja robię normalnie jak konserwowe tylko wkładam papryczki chili długie lub piri piri do słoiczków :)
OdpowiedzUsuńU nas też się zaczęło...Pierwsza partia ogórków na półkach :-)))
OdpowiedzUsuńoch ... Monika ja też mam tyle kabaków ... i co mam z nimi zrobić - miały być śliczne patisony ale wyszły ... kabaki
OdpowiedzUsuńa to ja ci pomogę i podam kilka przepisów :)
UsuńCukinia kwaszona:
cukinia
suche łodygo kopru z nasionami
czosnek
3-4 dag soli na 1 litr wody, 1 łyżeczka cukru
pokroić cukinie i ułożyć w słupki w słoikach.dodać po 2-3 ząbki czosnku gałązkę kopru. Zagotować wodę z sola i cukrem, przestudzić po czym napełnić słoje, zostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.Pasteryzować po 2-3 dniach 20 min.
Kabaczki pasteryzowane:
1 kg obranych i oczyszczonych kabaczków
3 żabki czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
kilkanaście ziaren pieprzu
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 szkl. wody
Kabaczka pokroić w kostkę lub słupki ułożyć w słojach przesypać pokrojonym czosnkiem i pieprzem. Zagotować zalewę gorąca zalać słoiki.pasteryzować 30 min w temperaturze 95 stopni.
Ja także kroje w kostkę i wrzucam na 5 min do wrzącej gotującej się wody. Wyciągam z wody studzę i zamrażam jakby zachciało się leczo zima :)
Właśnie skończyłam z ogórkami, więc mam trochę czasu i z przyjemnością mogę Ci pomóc:)
OdpowiedzUsuńPzdrawiam
Pomoc potrzebna od zaraz :))))
UsuńMoniko a mam takie drobne pytanie.... czy Ty wogóle spisz? :) No może czasem sobie drzemniesz nad słoiczkiem ogórków? No pewnie zima to dla Ciebie nie fajna pora bo masz mniej pracy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie zima to dla mnie czas bezczynności ale wtedy wypełniam sobie prace np. haftuje, szyję pościel lub reperuję, wpadam w szaleństwo wypieków itp :) zawsze znajdę pracę :) ostatnio słoiki robiłam do 5 rano spałam 2 godzinki i znów do pracy. Czas letni staram się wypełnić do końca tak by zimą czuć radość z odpoczynku :)
Usuń